diumenge, 24 d’octubre del 2010

La capçalera del Bastareny: Cap de la Boixassa i Puig Terrers

Aquesta excursió extraordinària segueix tota la carena que tanca la capçalera del Bastareny. Surto de L'Hostalet a punta de dia (de fet, una mica abans, just quan puc veure on poso els peus) i m'enfilo cap el Cap de la Boixassa per un camí força nou, molt ben fressat.

Aquest cim del Cap de la Boixassa, pot ser un cim secundari, però és magnífic des de tots els punts de vista. La seva ascensió, principalment en una dia fresc de tardor, és completament recomanable.

Des d'aquest cim, ja veig tot el llarg periple que m'espera. Es tracta de seguir la carena de la Moixa fins a Tancalaporta, pujar al Puig Terrers i, aleshores, tornar al fons de la vall per Murcurols. El camí és francament llarg, però meravellós: Collada de Galigan, Coll de Vimboca, la Moixa i el serrat de la Muga fins el Coll de Tancalaporta. Aleshores, en lloc d'enfilar-me al Comabona, com és tradicional, pujo el Puig Terrers, un cim amb una panoràmica excepcional.

Des del Puig Terrers, la intenció és trobar una baixada directa a Murcurols, que he vist descrita en algun lloc. L'inici de la baixada, sense camí, és prou franc, fins el Pas de la Cabra i la Pleta de l'Olla, però d'aquí en avall el bosc es fa impenetrable i em resulta impossible seguir l'itinerari que m'havia proposat. (Si algun lector té coneixement d'aquest hipotètic camí directe de Murcurols a la Pleta de l'Olla, li agrairé que me l'expliqui.)

No em toca altre remei que anar a buscar el camí cap a Coll de Bauma i aleshores tornar a l'Hostalet pel Coll de la Bena i el GR. La llargada de l'excursió i tot el temps que he perdut buscant una baixada a Murcurols fan que arribi al final de l'itinerari quan ja s'ha fet fosc.

Tota aquesta contrada és d'un gran valor excursionista. Recordo que, fa uns anys, vaig recórrer la zona pel fons de la vall, amb la intenció d'arribar a l'espectacular Cap de Sodorn. Em va costar trobar el camí, però en tinc un gran record. L'aiguabarreig del torrent de Pradell i el torrent de la Muga és, probablement, un dels llocs més extraordinaris del nostre país.

Una excursió inoblidable, amb uns paisatges de la més gran qualitat.

Fotografies. Track.