dijous, 6 de gener del 2011

Passejada pel Pla de Corts

El Pla de Corts, enlairat entre Collegats i la Vall Fosca, és un indret màgic que visito sovint, no per fer-hi cap gran excursió, sinó per passejar-hi a pleret. En un dia fred —com més fred, millor— us recomano que seguiu l'itinerari clàssic, ben senyalitzat, que surt de Peramea i visita Pujol i Cortscastell, s'enfila a Moncortès i retorna per Bretui i la masia d'en Jaume.

Anant de Peramea a Pujol passareu per la font de Sant Cristòfol i anireu veient la carena de La Geganta del Pallars. El que més impressiona, però, és el profund engorjat de Collegats, que tant contrasta amb l'amable entorn per on camineu. Convé recordar que, fins el segle XVII, el camí de Collegats no era practicable i tot el trànsit entre la Conca de Tremp i el Pallars Sobirà passava, precisament, pel Pla de Corts on sou ara.

Cortscastell és també un racó sorprenent, amb la seva roca, els edificis enrunats i l'esglesiola de Santa Anna. Finalment, quan arribeu al màgic estany de Moncortès, presidit per la gran masia de Cabestany, us trobareu enmig d'un dels nostres millors paisatges. Sap greu trobar, en aquest lloc esplèndid, un parell de panell gegants i cridaners que "informen" de no sé quina millora que no sé quina administració va dur a terme no sé quan.

Fotografies. Track.