diumenge, 9 de gener del 2011

El massís de Picancel

Les muntanyes que hi ha al sud de Vilada, entre La Quar i la vall del Merdançol, són extraordinàries: agulles i parets montserratines, canals feréstegues, racons selvàtics...

Hi vaig anar per primer cop el 1976 i l'aeri cim de las Salgaguda em va deixar meravellat. En aquella època, hi havia poca informació sobre els camins de la zona i l'accés era complicat. Ara hi ha un mapa prou bo i un bon nombre d'itineraris ben marcats.

L'itinerari que he fet és un dels més populars d'aquesta serralada. Surt del Pont del Climent i remunta el sorprenent Portell de l'Ovellar. Baixa al torrent del Coll del Tells i salta al Torrent Fred, des d'on remunta fins els extraordinaris miradors del Serrat de Migdia (1.082 m) i el Cingle de la Por (1.040 m). D'aquí va cap a Sant Miquel de les Canals —un indret màgic— i aleshores s'enfonsa al sorprenent Rec dels Colletons. La baixada per aquest torrent humit i enclotat és força exigent, però els successius racons que anem trobant són tan bonics, que el camí és una sorpresa constant.

És una excursió relativament curta, però molt intensa. No puc deixar de lamentar que el Berguedà, la més bonica de les nostres comarques, no pugui alliberar-se de la brutal destrucció dels camins i el medi natural que provoquen les motocicletes.

Fotografies. Track.