dijous, 5 de juliol del 2012

Les Salines i el Roc de Frausa

Aquesta la tenia pendent de fa força temps. Calia trobar el moment i també calia trobar un itinerari adient. Vaig pensar que un bon itinerari podia ser el que, sortint de Maçanet de Cabrenys s'enfila al Castell de Cabrera, guanya la carena i torna al lloc de partida per un itinerari diferent.

S'esperava que fos un dia de molta calor i per això vaig sortir realment molt d'hora. Abans de les set del matí ja estava remuntant la riera d'Ardenya en direcció a Mas Sobiràs. D'aquesta manera vaig poder fer tota la pujada a l'ombra i amb una (relativa) fresqueta.

A Mas Sobiràs el camí sembla que es perdi una mica, però hi ha un rastre que es va fent més marcat (al trac és útil) i ens acaba duent al Castell de Cabrera. L'indret és magnífic i la vista de l'Empordà que hi trobarem és de la màxima qualitat.

Però encara no hem acabat —ni de bon tros— la pujada. Ara cal arribar fins la Mare de Déu de les Salines i gaudir de la seva abundosa font d'aigua fresca. Al davant mateix del santuari hi ha un camí ben indicat que em porta al primer cim del dia. Depenent del mapa que utilitzem, el cim es diu Puig de les Pedrisses o Puig de les Salines. L'alçada és considerable (1.333 m) i el paisatge de 360 graus és meravellós.

Segueixo la carena i arribo al Coll dels Pous. Aquí comença un camí d'immensa bellesa, per una preciosa fageda de l'obaga del Massís de les Salines. El camí és un GR i va flanquejant per sota del Moixer i el Roc de Frausa fins que, just després d'aquest cim, puja fins la carena.

A partir d'aquest punt, giro 180 graus i pujo el Roc de Frausa i el Moixer. L'excursió, fins aquest moment, ha estat excel·lent. Ja fa força calor i el dia és ple de calitja, però la visió propera i majestàtica del Canigó dóna sensació d'alta muntanya.

La tornada fins a Maçanet era llarga. La volia fer seguint un trac que havia trobat a Internet. El cas és que aquest trac va resultar ser una ensarronada i la baixada es va fer molt pesada, per la calor, per la falta de camí en molts trossos, per la pols de la llarga pista, per la lluita amb els esbarzers, les ortigues i altres herbes de punxes. Vaig passar per la caseta de la Forestal i pel Mas d'Amont fins anar a parar al Camp de les Cassotes. No penjo el trac d'aquesta segona part de l'excursió perquè no el considero recomanable i perquè espero, en un dia proper, tornar a aquesta zona i trobar un camí més encertat.

Quan vaig arribar al cotxe em va sorprendre adonar-me que el gps indicava una durada de l'excursió de 8 hores i 17 minuts (dels quals 7 hores i 25 minuts en moviment), una longitud de més de 28 km i un desnivell acumulat de 1.266 m: Una "matinal" força "completa"!

Fotografies. Track.