dimecres, 14 de desembre del 2011

La vall d'Arestui i Baiasca

El aquest increïble pont de la Puríssima el temps ha estat desastrós per a l'esquí, però ha estat una meravella per a l'excursionisme, amb uns cels absolutament diàfans que permetien visions extraordinàries.

La vall d'Arestui i Baiasca, a la dreta de la Noguera, aigües amunt de Llavorsí, és una vall que, allà on s'uneix amb la vall principal, és estreta i tancada, però que, més amunt, s'obre i es converteix en generosa i àmplia. Fer-hi excursions a la tardor és un gran plaer.

Hi ha una excursió ben senyalitzada, molt bonica, que visita les solitàries Bordes d'Auressi i recorre l'espectacular solana de la vall. Comencem a caminar a Arestui, baixem fins la Centraleta, remuntem la carena i saltem a la vall secundària on hi ha les bordes. Tornem a remuntar la carena i, per un camí que flanqueja uns pendents molt forts, arribem a Baiasca. Tota aquesta part de la solana dóna una important sensació de grandiositat, d'espai. De Baiasca, retornem a Arestui per un bonic camí que segueix pel fons de la vall, a la vora del riu.

Una excursió curta però prodigiosa, de gran bellesa. Recordo la meva primera visita a aquesta vall, no fa gaires anys: En aquell moment, encara no s'havien recuperat aquests camins i fer excursionisme per aquesta zona —i per tantes d'altres— era una aventura i també una font de frustració.

Fotografies. Track.