dimarts, 8 de març del 2011

El Cogulló de Turp, per totes bandes

Aquesta excursió al Cogulló de Turp és molt completa perquè recorre els tres itineraris principals que conflueixen en aquesta muntanya emblemàtica.

Surto del punt quilomètric 4 de la carretera de Coll de Nargó a Perles, just al punt on el Riu de Perles rep el Barranc de l'Ós. Remuntar aquest barranc fins el Coll de la Travessa, passant per l'espectacular pas de L'Estret, és ja una agradable experiència. La sensació d'ésser en un lloc recòndit és molt gran, però el camí està ben marcat.

El Pic de Turp —o Cogulló de Turp— és un mirador extraordinari: Aubenç, Boumort, muntanyes del Pallars i d'Andorra, Cadí i Port del Comte i, als peus, el laberint de muntanyes i cingleres de tota aquesta regió d'Alinyà i Cambrils. És un cim que impressiona profundament l'excursionista.

Un cop dalt del cim, no em puc sostreure a l'atracció de la cresta que se'n desprèn i la segueixo fins trobar el grau que baixa a les Anoves. En tota aquesta part de l'excursió, pràcticament no hi ha camí i agraeixo l'ajut del gps. Baixo als solitaris masos de Sant Joan de les Anoves i remunto, pel Soler, fins el Pla de la Llacuna. Aquí comença la tercera part d'aquesta llarga excursió. Es tracta de retornar al fons de la vall per Santa Pelaia, Cal Fiter i el Torrent de Coll de Boix.

L'esforç que exigeix aquesta volta és considerable: prop de 23 km, més de 1.500 m de desnivell i unes 10 hores de temps total. Però la grandiositat dels llocs per on es camina i l'extraordinari panorama des del cim i la cresta, compensen amb escreix aquest esforç.

Fotografies. Track.