dimarts, 2 de novembre del 2010

L'Olla de Cerdanyola

En diuen "L'Olla de Cerdanyola" i consisteix en recórrer tota la carena que tanca la vall de Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà, seguint el PR-C-129. És una excursió meravellosa que no pot deixar indiferent ningú.

Surto del bell mig del poble de Cerdanyola i pujo al Cap del Grau, abocat sobre la Baga del Collet. Una forta pujada em du a l'estreta i vertiginosa aresta de la Serra del Mill, que cal seguir durant una bona estona. L'indret és molt aeri i, en algun punt, perillós. Cal anar amb molt de compte. Les vistes són espectaculars, extraordinàries. La tardor esclata en mil tonalitats de color. La sensació de felicitat és fortíssima.

Passat aquest indret vertiginós, el camí segueix per indrets paradisíacs: la Collada del Tosquer i el Pla de la Clusa, el Collet Llobató, el Camp de l'Ermità i la Collada Sobirana. Aleshores, tornem a entrar en una meravellosa fageda obaga, fins el Coll de Jou, on comença una bonica carena amb vistes amplíssimes. La baixada final es fa per entre uns antics bancals on, en una època, s'hi conreava la vinya.

El dia és de plena tardor: al Pirineu hi neva i a l'Alt Berguedà hi ha un joc constant de núvols i clarianes, que dóna més força als colors del arbres. La visió des del replà del Mal Pas cap el Clot de la Rota i cap a Malanyeu és impressionant.

En resum, un itinerari que recomano de tot cor, principalment a la tardor. De tota manera, he de fer esment de les dificultats del tram de la Serra del Mill que, com ja he comentat, és molt estret, molt aeri, força llarg i, en algun punt concret, perillós. Crec que, abans d'emprendre aquest pas, cal valorar les condicions del terreny i les aptituds pròpies i de la resta del grup.

Fotografies. Track.