divendres, 15 de desembre del 2017

Sellui


La vall de Sellui neix a la cara sud del Tuc de la Cometa«la cometa de Llesui», 2.446 m— i desaigua a la Noguera, als peus del santuari d'Arboló, al lloc on fins fa poc hi havia les cases de El Compte (que van ser tristament arrasades per construir un túnel que mai no es va fer). És una vall ben llarga i, en la seva part superior, àmplia i tranquil·la. Hi ha tres minúsculs nuclis de població: Balestui, Sellui i, al capdamunt de tot, a 1.480 m d'alçada, Ancs. La primera vegada que vaig visitar aquests poblets —deu fer una mica menys de trenta anys— estaven totalment enrunats i abandonats. En aquella excursió primera, la sensació de desolació va ser molt gran. Ara, en canvi, s'ha refet i fan goig.

L'altre dia vaig fer una bonica caminada de finals de tardor per aquesta vall. Una excursió matinal recomanable. Vaig pujar amb cotxe fins a Sellui i, a la part superior del poble, vaig agafar un antic camí, ben senyalitzat, que va pujant per la solana fins el coll de la Serreta. El dia és magnífic. En aquest coll trobo una pista que vaig seguint cap a la dreta en direcció a les bordes de Sellui i de Rinflat. Aquí ja tinc una extraordinària vista sobre la coma d'Ancs.

Després de la borda de Xamora, giro a l'esquerra cap a la collada del Clot d'Andol, a la carena de Sant Quiri. Ara la panoràmica es fa encara més gran: les muntanyes de la Vall Fosca, la Serra de Sant Gervàs, la plana de Mont-ros. Magnífic!

Segueixo cap el sud fins el Cogulló (1.569 m) des d'on tinc una bona visió de l'estany de Montcortès i del pla de Corts. Començo a baixar en direcció sud per la carena de Ruixou fins que sóc al pla i trobo la pista que baixa de Bretui a Sellui. Completo el circuit i estic content d'haver fet aquesta caminada senzilla i bonica.  

Fotografies. Track.