dijous, 27 de setembre del 2012

Bac Grillera

La serra de Bac Grillera és una muntanya relativament petita que hi ha a la capçalera de la vall de la Muga, entre Maçanet de Cabrenys i Albanyà. S'hi arriba molt fàcilment amb la carretera —exagerada— que uneix Maçanet amb Tapis i Costoja. El fil de la serra arriba als mil metres i és força aeri i relativament escarpat. A ponent la serra comença al coll dels Horts i s'estén fins la Mare de Déu del Fau i, més enllà, fins Sant Miquel de Fontfreda.

Pot semblar que aquesta serra és poca cosa, però el cert és que tota aquesta vall —dominada pel Bassegoda i també per la presència imponent del massís del Canigó— és grandiosa i feréstega. Vaig anar-hi en un dia de transparència excepcional de l'aire (el Canigó semblava que el podies tocar amb  les mans) i vaig quedar-ne ben satisfet, amb ganes de tornar-hi. Penseu que la Muga passa uns set-cents metres més avall del cim de Bac Grillera.

L'excursió que vaig fer fou més aviat una passejada. Un altre dia hi faré un itinerari més important. Del Coll dels Horts vaig anar al mas de la Gavarra, vaig passar per el Bac i em vaig enfilar al Fau. Aleshores, vaig seguir un camí que flanqueja fins un coll sobre la Barrada, d'on vaig recuperar la carena. Vaig seguir carenejant i, pel coll de Parat i el coll de Bruga vaig tornar al coll dels Horts.

Vull comentar que en aquest camí he trobat el malbaratament de pintura més bèstia que recordo. Hi ha trams on no hi queda ni una roca ni una soca que no dugui una, dues, tres o quatre marques de pintura, de diversos colors. Quin disbarat!

Fotografies. Track.