dilluns, 9 de gener del 2012

El dolmen de la Casa Encantada

Aprofitant la manca de neu, he fet un parell o tres d'excursions magnífiques pel Pallars. La sequedat extrema de l'ambient feia que els panorames fossin netíssims.

En la primera d'aquestes excursions he visitat el dolmen de la Casa Encantada, que està enfilat a dalt d'una carena, en un indret espectacular de cara a les muntanyes de la Vall Fosca i la Vall de Manyanet.

El propi dolmen és una construcció interessant, però el que realment justifica l'excursió és visitar el mirador on hi ha el dolmen. A més, ara hi ha un camí relativament ben senyalitzat que puja fins el dolmen des del llogarret de Cadolla, prop de Naens. Com que jo volia fer un itinerari circular, vaig resseguir la Serra de Comillini i vaig tornar per Pinyana.

Més concretament, l'itinerari que proposo és aquest: surto de Cadolla amb un fred ben viu i el terra ben glaçat. Pujo al dolmen de la Casa Encantada seguint el camí senyalitzat. Ressegueixo la Serra de Comillini cap a ponent i baixo a Corroncui —on compro una bona ració de l'excel·lent formatge que s'hi fa. A partir d'aquí, segueixo la carretera fins a Pinyana. Des de fa poc, aquesta carretera —molt estreta— està asfaltada i aquest fet sembla que desmereixi la qualitat de l'excursió. No ho fa pas: la carretereta és tan minsa i el paisatge és tan pintoresc, que no em sap cap greu caminar una estona per sobre l'asfalt. Les quatre cases de Pinyana estan situades en un indret excepcional, en un collet sota un turó salvatge, estimbat 250 metres sobre el Barranc de Pinyana que, en aquest lloc, passa pel que els mapes anomenen Estret de l'Estany Obert.

Aquest estret és fascinant i em sorprèn no haver-ne sentit a parlar mai. Suposo que hi deu haver excursionistes que el coneixen i l'han visitat, però la seva "descoberta" va representar, per a mi, una sorpresa molt gran. M'agradaria tornar-hi i conèixer millor aquest lloc.

Vaig arribar a Cadolla a prou bona hora per anar a dinar a casa.

Fotografies. Track.