dissabte, 2 de setembre del 2017

Les muntanyes de Sant Quirze de Colera


A l'Albera hi ha excursions magnífiques, racons extraordinaris i panorames insuperables. Però els mesos de més calor no són aptes per caminar per aquestes zones. A menys que aprofitem un dia de tramuntana fresca, com vaig fer jo aquest mes d'agost. Un dia que va  haver-hi un canvi de temps sobtat que va fer baixar la temperatura i la humitat, vaig aprofitar per fer una excursió que feia temps que tenia en ment: recórrer tot el circ de muntanyes que envolten el monestir de Sant Quirze de Colera.


L'itinerari és aquest: surto (ben d'hora) del monestir i segueixo un corriol que s'enfila cap a llevant fins assolir el coll de les Dofines. Des d'aquest punt, segueixo la carena —rocosa i aèria, cal usar les mans en algun punt— que, en direcció nord, travessa el cim de Roques Blanques fins arribar al coll de Pallerols. Continuo cap el Puig d'en Jordà (754 m), a la carena per on passa la frontera estatal. Baixo al coll del Torn i pujo el Puig de la Calma, que cau ben escarpat sobre la vall de l'Orlina. Segueixo la carena del Puig Bonic i retorno al monestir pel GR-11.


Els panorames que ens ofereix aquesta excursió són incomparables! Són cims molt enlairats sobre la plana empordanesa. Són cims força esquerps. Si el dia és clar, la línia de visió no té límits, en qualsevol direcció. Senzillament grandiós!

Però... no puc deixar de comentar un inconvenient important d'aquesta excursió. El camí des de l'inici fins el coll de les Dofines, si bé està perfectament marcat, és estretíssim i està envoltat de tota mena de bardisses que amb prou feines deixen passar. Les esgarrinxades són inevitables. Cal anar-hi previngut i, obligatòriament, dur uns pantalons llargs que ens protegeixin mínimament d'aquest bardissam.


Fotografies. Track.