dimecres, 9 de gener del 2013

L'obaga de la vall d'Àssua

He començat l'any amb una excursió molt bonica que recorre l'obaga de la vall d'Àssua i ho he fet en un dia extraordinàriament clar i lluminós que magnificava els paisatges. A més, la solitud completa que hi he trobat en aquest dia d'hivern m'ha generat una plàcida sensació de pau.

Començo a caminar a Altron o, per ser més exacte, a uns metres abans del poble. Segueixo un camí que va a Olp i sembla que forma part d'una xarxa que s'anomena "Caminos Naturales". La retolació està en castellà. De fet, en un primer moment no acabo de trobar el bon camí i m'embolico una mica. El camí passa per la capella de Sant Josep, que és un mirador molt bo.

A Olp començo a pujar pel Pla de Casti i els Planers, en direcció al Tossal de Castalona, on sorprenc un grupet d'isards que fugen fent saltirons. Segueixo caminant per uns indrets preciosos en direcció a la collada de Solati on m'aturo a prendre el sol d'hivern i a fer un mos.Visc uns moments de plàcida beatitud.

L'itinerari que he vist assenyalat en el mapa salta la collada de Solati i baixa per la banda nord a trobar la borda de Botiguer. El cert és que en tot aquest tros no hi ha camí i a mi em sembla que deu ser força millor pujar una mica més amunt —fins les roques del corral negre— i d'aquí baixar a la borda de Tonya.

A continuació supero el barranc de Rions i passo per Sant Esteve de Meneurí. Pujo a Saurí i entro a la solana. De Saurí vaig a Bernui, segueixo fins Sorre, baixo a la Mola de Sall i remunto fins Altron.

En aquesta excursió, com en molts altres llocs, hi conviuen diverses senyalitzacions, d'èpoques diferents, incompatibles, que donen una imatge de poti-poti. De tota manera, l'excursió és magnífica i, feta a la tardor, deu ser extraordinària.

Fotografies. Track.