dissabte, 30 de gener del 2016

Arínjols —o Avellaners


Una altra matinal a Montserrat. Però avui el cel no ens ha ofert les mateixes claredats dels dies anteriors. Fa massa calor, aquest hivern que no és hivern.

Sortim de Monistrol a punta de dia, pugem a Santa Cecília pel camí de l'Àngel, seguim fins el camí de l'Arrel i ens enfilem al capdamunt de la Serra per la dreta canal que separa el Serrat de les Onze del Serrat dels Patriarques. El meu mapa de l'Alpina en paper en diu «Canal dels Avellaners» però a la versió digital el nom que hi consta és el de «Canal dels Arínjols».  És dreta, i cal ajudar-se amb els arbres, però es puja sense cap dificultat.

Un cop dalt, hem seguit cap a l'Albarda Castellana, hem donat la volta al Camell de Sant Jeroni i hem seguit fins el Portell de Migdia. Hem baixat la canal del Llum i hem anat seguint avall fins retornar a Monistrol. Immillorable manera d'emprar aquest matí de dissabte.

Fotografies. Track.

divendres, 22 de gener del 2016

La Volta completa a Montserrat

Espectre de Brocken sobre la canal dels Arínjols.

La volta completa a la muntanya de Montserrat és l'excursió més grandiosa que es pugui fer en aquest massís. Es visiten la majoria de les roques i agulles més importants, les parets, les zones, les canals. El camí és complex, els paisatges són extraordinaris. Gairebé diria que és una excursió massa gran, en el sentit que es recorren tants indrets formidables que sembla que no ho puguem assimilar tot en la seva absoluta grandesa.

Vaig fer aquesta volta l'altre dia, un dia on convivien els cels blaus i transparents, amb la boira que donava profunditat i misteri als paisatges. Vaig poder presenciar l'espectre de Brocken, just en el moment on estava al davant del Cavall Bernat. El fenomen va durar força estona i la meva ombra aureolada s'anava acostant i allunyant segons els moviments de la boira. Diria que és el millor espectre de Brocken que he vist, si bé les circumstàncies em faran recordar sempre el que vaig veure al cim del Mönch, quan vam sortir de l'escalada de la paret nord —quins temps!—.


És una excursió clàssica que deu haver fet tothom i no cal que l'expliqui gaire en aquest blog.

Surto de Santa Cecília i agafo el camí de l'arrel en direcció llevant. Quan arribo al pla de la Trinitat agafo el camí de Sant Salvador fins el coll de la Canal Plana. Segueixo l'espectacular carena de les Lluernes i, en el moment que estic al davant del Cavall Bernat, l'espectre de Brocken apareix amb força sobre les profunditats de la cara nord.

Continuo en direcció a l'Albarda Castellana i m'enfilo al seu cim. Fa fresca i el paisatge és monumental. Baixo cap el Camell de Sant Jeroni i agafo el camí del Portell de Migdia. La Talaia es mostra en tot el seu esplendor, acaronada per les boires.


Remunto l'espectacular canal de la Salamandra. Al llarg de tot el dia, no puc deixar de recordar els meus anys d'escalador, les agulles que vaig pujar —més d'un centenar— i les que em van quedar per fer. Sóc al cim del Montgròs i encara em queda un llarg camí. Passo el coll de les Comes —el del Cabrit o Cilindre— i el camí requereix l'ús continuat de les mans, sigui per agafar-se al arbres o les arrels, sigui per fer alguna petita grimpada.

Coll del Miracle, Coll de Porc i Pas del Príncep. Uns moments d'èxtasi contemplant aquesta agulla tan especial, una de les més elegants i sòlides de Montserrat: L'Agulla Gran del Pas del Príncep.

Ara entro a la regió d'Agulles, que potser no havia visitat des de l'època en que hi anava a escalar. Quin moments de nostàlgia quan vaig reconeixent, una a una, les diverses agulles. Al refugi menjo alguna cosa, arrecerat del vent del nord que ara bufa una mica més. Pràcticament no he vist ningú en tot el dia.

Supero la Portella i contemplo com el sol de la tarda daura les parets d'aquestes agulles màgiques. La vista se me'n va a la cicatriu per on puja la Ven-Suri-Ven i recordo aquell dia que la vaig pujar, amb en Josep Castellet, si la memòria no em falla...

Encara hi ha un tros de camí fins retornar a Santa Cecília, però les llums són meravelloses. Vaig seguint sense pressa perquè ja noto una mica el cansament. Arribo al punt on he començat amb l'esperit saturat de tanta meravella. 


Fotografies. Track.

dijous, 14 de gener del 2016

Sant Jeroni


Arribo a Monistrol que encara és de nit, perquè confio que la sortida de sol tenyeixi de vermells les parets de Montserrat. Efectivament, mentre començo a pujar el camí de l'Àngel, les roques del serrat del Moro i del serrat de Sant Jeroni són de foc. Després, els tons canvien a l'or. Meravellós.

Pujo per la canal de Sant Jeroni fins el mirador, segueixo cap el Monestir i retorno a Monistrol pel camí de les Aigües. Una magnífica matinal.

Fotografies. Track.

dimarts, 5 de gener del 2016

La muntanya de Sant Corneli


Mai no havia parat esment en la muntanya de Sant Corneli, que és un cim que hi ha a llevant de l'embassament de Sant Antoni. M'equivocava, perquè és un mirador molt interessant i a l'hivern, en un dia clar, s'hi pot fer un itinerari molt bonic.

Surto d'Aramunt i segueixo la pista que va per la banda esquerra de l'embassament, fins que un rètol m'indica el camí que puja a Sant Corneli. És un camí dret i monòton, en un bosc devastat per la processionària —com tants d'altres—. Són vuit-cents metres de desnivell. Afortunadament, si miro enrera, tinc una visió extraordinària:  la vall està coberta per un mar de núvols del qual només sobresurten Aramunt i el turonet de la Casa Lliser. Al damunt de la boira, els primers rajos de sol dauren les muntanyes de la Vall Fosca i de la Serra de Gurp. Magnífic!

Un cop al cim, el paisatge és molt interessant. Em fixo en la muntanya de Gallinova —que no he pujat, encara— i en les cingleres de Pessonada.

A partir d'aquest punt, segueixo la carena cap a llevant. Sembla de mal passar, però hi ha un caminet ben marcat que la ressegueix sense cap problema. Finalment, arribo a les Collades de Baix. Ara toca baixar per la Llau de les Collades, un racó magnífic, de cingleres i congostos. Quan sóc al fons de la Vall de Carreu, segueixo un camí que passa per Aramunt Vell i em retorna a Aramunt.

Fotografies. Track.

L'antiga estació de Llessui


La meva dona i jo vam esquiar moltes vegades a les pistes de Llessui —fa moltíssims anys, però em sembla com si fos ahir—, ben bé fins que les van tancar. Tinc la sensació que vam ser els darrers esquiadors d'aquella estació, perquè recordo algunes esquiades, l'últim any de Llessui, en què estàvem pràcticament sols en unes pistes que ja eren un cadàver.

L'altre dia hi vaig tornar —a peu, és clar— i vaig fer-hi una volta ben bonica.

Surto de Saurí i segueixo el camí fins el poble de Llessui. Després, segueixo un tros de l'antiga carretera que duia a les pistes, fins el trencall de la borda de Cardós. Segueixo el camí del coll del Triador, però en el moment que creuo el barranc de Pamano, just a sota de la borda de Guisarda, ja m'enfilo dret amunt, en direcció al Bony d'Altars, per uns pendents ben drets.

Quan el pendent es suavitza una mica, segueixo el que fou la pista del Tamborí i arribo, finalment, al Bony d'Altars (2.417 m). És un mirador extraordinari. Sorprèn el gran pendent de ponent, que cau estimbat sobre la Vall Fosca. El desnivell és de 1.200 m en només 2.200 m horitzontals.

A partir d'ara, segueixo la carena —cada vegada més ampla— fins el Tuc de la Cometa (2.445 m). El fred és viu i les vistes sobre les muntanyes de la Vall Fosca segueix sent espectacular. Veig clarament el circ de Filià, on hi vaig fer una excursió magnífica.

Des del Tuc de la Cometa vull tornar a Saurí, 1.200 metres més avall. Seria perfecte si pugués seguir la carena que separa el barranc de les Boïgues del de Coma Llobatera, però no es veu clar que hi hagi pas. Tanmateix, començo a baixar per aquest llom força dret, sense poder veure com acaba. La baixada és molt bonica, sense camí, i es pot anar fent fins que, al fons del torrent, trobo el camí que va a Sant Esteve de Meneurí. El segueixo i, en un no-res, ja sóc a Saurí.

Una excursió ben bonica, principalment si fa fresca i el dia és clar. 

Fotografies. Track.